Coğrafi İşaret Nedir?

Coğrafi işaretler, diğerlerinden farklı kılan niteliği ile öne çıkan ve yer aldığı alan veya bölge ile özdeşleşmiş doğal ürünlere verilen işaretlerdir.

96% Başarı Oranı

Şimdiye kadar yaptığımız tescili işlemlerinde 96% başarı oranı elde ettik.

Sistem Patent

Uzman Marka Patent Vekiliniz

Coğrafi İşaret Nedir?

Coğrafi işaretler, diğerlerinden farklı kılan niteliği ile öne çıkan ve yer aldığı alan veya bölge ile özdeşleşmiş doğal ürünlere verilen işaretlerdir.

96% Başarı Oranı

Şimdiye kadar yaptığımız marka ve patent tescili işleminde 96% başarı oranı elde ettik.

Sistem Patent

Uzman Marka Patent Vekiliniz

Coğrafi işaret; belirgin bir özelliği, unvanı ya da başka nitelikleri bakımından köken olarak yer aldığı bir yöre, alan, bölge ya da ulus ile özdeş haline gelmiş bir ürünü belirten isim ya da işaretlere denir. Coğrafi işaretler, diğerlerinden farklı kılan niteliği ile öne çıkan ve yer aldığı alan veya bölge ile özdeşleşmiş doğal ürünler, madenler, tarım ürünleri, el sanatları ile endüstri ürünlerine verilen işaretlerdir.

Bu işaretin daha iyi anlaşılması için birkaç örnek verelim: Şile bezi, Ezine peyniri, Ege pamuğu, Kayseri pastırması, Antep fıstığı, Çorum leblebisi gibi…

Menşe Adı: Bu işaretin koruma altına alınmasına konu olan ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tamamının sınırları belirlenmiş coğrafi bölgede yapılması zorunluluğu varsa, bu işaretlere menşe adı denir. Menşe adı, ürünün tamamının tanımlanan yerde üretilmiş olmasını gerektirir.

Mahreç İşareti: Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin sınırları belirlenmiş coğrafi bölgede yapılması zorunluluğu varsa, bu işaretlere mahreç işareti denir. Mahreç işaretine konu olan ürünün özelliklerinden en az birinin o yöreden kaynaklanması şartıyla, yöre dışında da üretilebilmesi mümkündür. Bu üretimde, bulundukları coğrafi bölgeye mahsus üretim şekillerinin aynen uygulanması ve aynı ürün kalitesine sahip olması şarttır.

Ürünler, ait bulundukları coğrafi yörenin haricinde üretilemez. Çünkü ürün, ancak ait olduğu alan kapsamında üretildiğinde özelliklerini elde edebilir.

Coğrafi işaretler, ürünün, bir yöre veya coğrafya ile özdeş olmuş bazı niteliklerinin ve ya özelliklerinin bu yöreden kaynaklanması ve tüketici nezdinde belirli bir bilinirlik ve kaliteye sahip olmasıdır. Bir yörenin herhangi bir ürünü, kilimi, taşı veya farklı malzemelerle hazırlanan işlemeleri diğer bölgelerde üretilen ürünlerden farklı kılabilir. Bu çeşit ürünlerde o bölgenin isminin kullanılması, tüketicilerde o ürünün belli bir verimliliğe nail olduğu algısını oluşturur. Tüketiciler, söz konusu bölge ismiyle satışa sunulan ürünleri, bölgenin ismine güvenerek diğer ürünlere karşı tercih edebilirler.

Marketing Expert

Ücretsiz Danışmanlık Al

Müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiğimiz çözümler konusunda ayrıntılı bilgi için ücretsiz danışmanlarımızdan randevu alın, detaylı bilgi edinin!

Coğrafi işaretlerin yasal olarak koruma altına alınmasının temel amacı, ürünlerin kökenini belirtme niteliği taşıyan işaretlerin korunmasıdır. Bu işaretler, belirli bir coğrafi bölgeyle özdeşleşmiş ürünlerin kalitesini ve ününü korumak için kullanılır.

Coğrafi İşaretin Tescil Süreci: Coğrafi işaretlerin korunması işlemi, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri kapsamında gerçekleşmektedir.

Tescil edilmek istenen bu işaretlerin, coğrafi işaretin üretiminde bulunanlar veya ilgili kamu kuruluşları nezdinde müracaat dilekçesi ile Sistem Patent A.Ş. uzmanları tarafından yönetilen tüm işlemlerle başvurusu yapılır. Tescil edilen coğrafi işaretler yalnızca tescil işleminin yapıldığı ülkede koruma altına alınır. Bu sebeple tescil edilmiş bir coğrafi işaretin korunması talep edilen tüm ülkelerde tescil edilmesi gerekmektedir.

Sistem Patent A.Ş. Farklılıkları

  • Uzman Kadro: Alanında uzman ve deneyimli kadromuz, her adımda size profesyonel destek sağlar.
  • Kapsamlı Danışmanlık: Sadece başvuru sürecinde değil, tüm tescil ve koruma sürecinde yanınızdayız.
  • Güçlü Teknoloji Altyapısı: En yeni teknolojileri kullanarak hızlı ve etkili çözümler sunarız.
  • Müşteri Odaklılık: Her müşterimizin ihtiyaçlarına özel çözümler sunarız ve müşteri memnuniyetini ön planda tutarız.

Gerekli Evraklar

  • Müracaat sahibinin kimlik bilgileri
  • Tescil edilmesi talep edilen menşe adı ya da mahreç işareti ve ürün ismi
  • Ürünün tanımı; kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve benzeri niteliklerini açıklayan teknik bilgiler ve belgeler
  • Alan, yöre ya da bölgenin coğrafi sınırlarını tanımlayan bilgiler ve belgeler
  • Denetleme şekli ile ilgili detaylı bilgiler
  • Tescil edilmiş menşe adı ya da mahreç işaretinin kullanım biçimi, markalama, işaretleme ya da etiketleme şekillerini açıklayan bilgiler
  • Müracaat tutarının yatırıldığını gösteren belge

İtiraz ve Tescil Süreci: Başvuru, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından şekli olarak incelenir. Müracaat, Resmi Gazete ve ülke genelinde dağıtımı yapılan prestijli gazetelerde ilan edilir. Resmi Gazetede ilan edilmesinin ardından 6 ay içinde ilgili kişiler tescil işleminin geçersiz olması yönünde itirazda bulunabilirler. İtiraz yapılmaması durumunda, işaret kesinleşir ve coğrafi işaret siciline kaydedilir.

Sistem Patent A.Ş. olarak, coğrafi işaret tescili süreçlerinde uzman danışmanlık ve destek hizmetleri sunmaktayız. Coğrafi işaret tescili ile ürünlerin kalitesi ve özgünlüğü korunur, tüketici algısında güvenilirlik sağlanır ve ürünlerin pazarlama değeri artar.

İşlerinizi kolaylaştırmak adına size özel çözümler burada!

“Sistem Patent olarak işlerinizi kolaylaştırmak için size özel sunduğumuz çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için formu doldurun, sizi arayalım!”

Sistem Patent A.Ş.

Marka Patent Vekiliniz

Sizi Arayalım